DEGIRO review

DEGIRO_logo

DEGIRO – Review en ervaringen

Hallo, mijn naam is Robert Kunath en ik zal deze review verzorgen. Zelf ben ik ook een handelaar bij DEGIRO, waarbij ik voornamelijk in psychedelische aandelen handel. Daarnaast handel ik ook graag in de nodige hefboomproducten, waaronder turbos op verschillende indexes.  Ik deel dan ook graag mijn mening over deze broker door middel van eerlijke ervaringen. Hiervoor zal ik binnen verschillende thema’s een aantal vraagstukken beantwoorden, zoals:

  • Is het handelsplatform makkelijk in gebruik, en is deze wel geschikt voor startende beleggers?
  • Wat zijn de kosten binnen DEGIRO, en hoe verhouden deze zich tot haar directe concurrenten?
  • Wat voor veiligheidsmechanismen zijn er in plaats om gestort vermogen te beschermen ?
  • Welke psychedelische aandelen zijn er te verhandelen via DEGIRO?
Auteur en Shroomstocks eigenaar Robert

Auteur: Robert Kunath
Rollen: Eigenaar Shroomstocks.nl / Belegger

Risico disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Algemene informatieJaar van oprichting: 2008
Hoofdkantoor in: Nederland
HandelsproductenAandelen, opties, obligaties, futures, hefboomproducten, ETF's, warrants
Trading platformDEGIRO webtrader
DEGIRO mobiele app
Aanbod beurzenWereldwijd handelen: 50+ beurzen
Minimale storting0.01€
Storting methodeniDEAL, bankoverschrijving
Opname methodenBankoverschrijving
RegulatieAFM (Nederland)
DNB (Nederland)
FCA (Engeland)
Type educatieKennisbank via website
Geschikt voor starters?Ja

Table_icon_book transparentProfiel

DEGIRO is een Nederlandse online broker  waarvan de oprichting dateert naar 2008. Het bedrijf is opgericht door vijf oud-medewerkers van BinckBank, waarbij in eerste instantie haar klandizie de professionele markt betrof.  Het was pas in 2013 dat DEGIRO besloot haar deuren te openen voor de particuliere handelaar. Het doel om te groeien stopte hier echter niet, want sinds 2014 hebben haar handelsplatform en services voet aan land gezet binnen meer dan 15 Europese landen. Inmiddels is DEGIRO met 417.681 rekeningen (2019) tevens de grootste broker van Nederland. Klanten hebben de mogelijkheid om wereldwijd via 50+ beurzen te handelen in aandelen, opties, obligaties, futures, hefboomproducten, ETF’s en warrants.

DEGIRO circle

Table_icon_monitor transparent Platform

 

DEGIRO heeft haar eigen unieke handelsplatform, waarbij deze is terug te vinden onder varianten desktop en mobiele telefoon. Binnen beide varianten hebben we via een helder menu toegang tot markt- en productinformatie, portefeuilles, een zoekfunctie, en uiteraard de optie tot het kopen of verkopen van een product. De zoekfunctie is overigens naar mijn mening een aanrader want we vinden hierdoor gemakkelijk de juiste aandelen, fondsen, en andere financiële producten terug. Gelukkig heeft DEGIRO ervoor gekozen geen toeters en bellen toe te voegen aan het handelsplatform. Het platform wordt hiermee simpel en intuïtief gehouden, waardoor je zeker als startende particuliere belegger niet verdwaalt raakt in complexe materie. Dit zien we bij andere brokers wel eens anders!

DEGIRO heeft ook een mobiele app, wat in principe een 1 op 1 versie is van de webtrader variant; enkel de knop indeling verschilt. Deze app is terug te vinden in zowel de IOS, als Android variant. Onderstaand zien we twee afbeeldingen om een beeld te krijgen van zowel de desktop, als mobiele variant.

Voordelen Thumb up prosNadelen Thumb down cons
Gebruiksvriendelijk door heldere vormgeving Fundamentele nieuws analyses zijn beperkt
Simpel in gebruik en daardoor goed te snappen voor startersLaatste nieuws releases voor kleine bedrijven vaak outdated
Technische analyse mogelijk, waaronder indicatoren en benchmarking (;correlaties)
Mobiele app mogelijkheden met heldere interface
Award: Best beoordeelde beleggingsplatform & beleggingsapp 2020 – Investors Chronicle & Financial Times (UK)

Desktop platform

DEGIRO webtrader desktop transparent

Mobiele app

DEGIRO app mobiel transparent

Table_icon_money transparent Kosten

 

Het openen en aanhouden van een beleggingsaccount is gratis, waarbij er dus geen sprake is van kosten bij inactiviteit. Daarnaast worden er geen extra servicekosten verrekend bij zowel een storting, als opname. Wel verrekend DEGIRO aansluitingskosten, waarbij deze €2,50 per beurs per kalenderjaar bedragen, met uitzondering van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel.

Via DEGIRO is er toegang tot 2 type accounts, te weten standaard en custody. Indien er voor custody wordt gekozen mag DEGIRO geen effecten uitlenen waaraan ze geld kunnen verdienen. Echter, waar er binnen standaard accounts geen sprake is van dividendkosten, is dit wel het geval binnen custody accounts. Het betreft hier €1,00 + 3,00% van dividend (maximaal 10,00%).

DEGIRO hanteert verschillende transactietarieven, waarbij deze worden bepaald aan de hand van het type product en de beurs waar desbetreffend product op staat genoteerd.  Omdat dit een ruime lijst is aan kosten beperk ik de informatie, te vinden in de tabel rechts, tot de belangrijkste beurzen waar via we in psychedelica kunnen beleggen. In het kader van dit soort aandelen betreffen dit Frankfurt(Duitsland), Toronto(Canada), en New York(Verenigde Staten). Let er overigens op dat er hierbij sprake is van verschillende valuta waarin aandelen worden gekocht. Het omwisselen van valuta kan eenvoudig via AutoFX, te vinden binnen valuta afhandeling in het klantenportaal. Een vergoeding voor omwisseling bedraagt via AutoFX 0.1% op het gekozen bedrag.

Het complete DEGIRO tarievenoverzicht is raad te plegen via deze PDF.

Voordelen Thumb up prosNadelen Thumb down cons
Tarieven vergeleken met een aantal concurrenten zijn laagOndanks lage kosten kunnen kosten oplopen bij het veelvoudig openen van orders (i.p.v. alles in een keer)
Geen extra kosten bij inactiviteit, storting, of opnameBij standaard accounts kunnen effecten worden uitgeleend
Eenvoudige omwisseling van valuta via de webtrader
Algemene vergelijking tussen bekende brokers
Producten1_DEGIROLynx logoBinck logoRabobank logo
Euronext aandelen
Shell à € 1.000€ 2,30 €6,00€8,00€5,50
Mittal à € 10.000€ 5,00 €6,00€16,00€10,00
KPN à € 50.000€ 17,00 €30,00€76,00€30,00
Tarieven voor veel psychedelica aandelen

Primaire beurzenTarieven per transactie
Duitsland (Frankfurt)€7,50 + 0,09%
Canada (Toronto)€2,00 + CAD 0,01 per aandeel
Verenigde Staten (New York)€0,50 + USD 0,004 per aandeel

Overige kosten
Aansluitingskosten Ja, 2,50€ per beurs, per kalenderjaar
Servicekosten bij opname of stortingNee
Kosten voor valuta omwisselingJa, 0.1% op bedrag
DividendkostenEnkel custody accounts; €1,00 + 3,00% van dividend (maximaal 10,00%)

Opname en storting

 

Het storten bij DEGIRO kan via twee manieren, te weten iDEAL en een handmatige overschrijving. iDEAL is verreweg de meest gebruikte methode om te storten. Het grote voordeel hiervan is de snelle verwerking, waardoor het geld vrijwel direct kan worden gebruikt om mee te beleggen. Persoonlijk zie ik het gestorte bedrag via deze methode binnen 30 minuten op mijn beleggingsrekening terug. Een handmatige bankoverschrijving is ook mogelijk, maar let er hierbij wel op dat er 2 tot 3 werkdagen overheen gaan voordat het bedrag ook daadwerkelijk op uw beleggingsrekening verschijnt.

Naast een storting kan er uiteraard ook geld worden opgenomen. Gelukkig is dit bij DEGIRO een erg simpel proces waarbij we enkel een beleggersrekening selecteren, automatisch ingevulde rekeninggegevens verifiëren, om vervolgens het opnamebedrag in te geven. Het opgenomen bedrag kunnen we doorgaans al binnen 1 a 3 werkdagen op een tegenrekening terugverwachten.

Er zijn geen extra (service)kosten bij een storting en opname. Daarnaast vinden beide veilig plaats middels een SSL versleutelde technologie. Let wel op dat zowel een storting als opname enkel kunnen plaatsvinden op een aan het account gekoppelde tegenrekening. Deze dient tevens op uw eigen naam te staan om zo de kans op fraude te verkleinen.

Voordelen Thumb up prosNadelen Thumb down cons
Storten met iDEAL, waarbij tegoeden meestal binnen 30 minuten op beleggingsrekening verschijnenGeen mogelijkheden voor storting of opname via diverse e-wallets
Eenvoudige procedure voor storting en opname
Opname binnen 1 a 3 werkdagen terug te vinden op tegenrekening

Scherm voor storting

stortingscherm tablet1

Scherm voor opname

Opnamescherm illustratie tablet

Table_icon_bellService en educatie

 

Service

DEGIRO heeft zowel een servicedesk, als een orderdesk. Dit betekent dat klanten zowel terecht kunnen voor klantgerelateerde vragen, maar ook voor een telefonische plaatsing (of annulering)  van orders. Deze laatste kan in uiterste gevallen handig zijn wanneer er door wat voor reden dan ook geen mogelijkheid is om via de webtrader of mail orders te plaatsen of wijzigen.

Klanten kunnen op verschillende manieren antwoord krijgen op hun vraag. Zo is er een uitgebreid helpcentrum op de officiële site van DEGIRO waarop we tal van vragen en antwoorden kunnen teruglezen. Daarnaast is DEGIRO uiteraard per mail en telefonisch bereikbaar. De servicedesk en orderdesk zijn te bereiken op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 (Nederlands), waarbij er ook een 2e lijn is die te bereiken is tussen 17:00 en 22:00 (Engelstalig). Het hoofdkantoor van DEGIRO bevindt zich in Amsterdam. DEGIRO is sinds haar oprichting echter flink gegroeid en heeft ook kantoren in onder meer Bulgarije, en zelfs Hong Kong.

Educatie

Wat betreft educatie heeft DEGIRO een zeer groot aanbod op haar website, waaronder een beleggingsacademie waarmee startende beleggers via educatieve videos alle basisprincipes kunnen leren. Daarnaast is er een grote bron aan product- en strategiegerelateerde informatie beschikbaar dat zeker de moeite waard is om eens te bekijken. Wat betreft educatie blijft het wel bij bovenstaande. DEGIRO maakt namelijk geen gebruik van webinars of podcasts. Dit is toch wel wat jammer aangezien juist deze middelen de band met een broker kunnen vergroten.

Let op, in het kader van verantwoord handelen kun je als startende klant bij DEGIRO niet zomaar handelen in elk financieel product.  Voor een aantal producten, waaronder complexe aandelen of meer risicovolle producten, zoals hefboom, dient er eerst een korte toets te worden afgerond. Dit soort toetsen zijn redelijk makkelijk af te ronden, en vergen circa 30 minuten voor het bestuderen van product gerelateerde informatie. Naar mijn mening is dit een zeer goede actie van DEGIRO, want helaas zijn er altijd wel beleggers te vinden die onverantwoord handelen zonder een besef te hebben van risico’s, met alle gevolgen van dien.

Voordelen Thumb up prosNadelen Thumb down cons
Gratis beleggingsacademie met educatief video materiaalGeen leerzame webinars of podcasts vanuit DEGIRO
Verantwoord handelen door verschillende toetsen binnen het klantenportaal
Mogelijkheid tot openen of annuleren van orders via telefoon en mail (enkel in het geval van escalatie)

Table_icon_institutionRegulering

 

DEGIRO staat onder het toezicht van de volgende toezichthouders: AFM (Nederland) en FCA (Engeland). Daarnaast is er sprake van prudentieel toezicht vanuit De Nederlandsche Bank. Hiermee moet DEGIRO zich aan strenge regelgeving houden, wat gevolgen heeft voor ons als klant. Een voorbeeld is scheiding van activa, waarbij vermogen dat we als klant bij DEGIRO aanhouden wordt ondergebracht bij een andere entiteit. Dit moet voorkomen dat in het geval van insolventie dit enige impact heeft op onze beleggingsportefeuille.

Indien er in het meest onwaarschijnlijke geval gescheiden activa niet kan worden geretourneerd aan klanten, moet er rekening worden gehouden met het volgende: tegoeden worden bij DEGIRO niet beschermd door het depositogarantiestelsel. Dit komt omdat DEGIRO niet onder een bank valt, maar een investeringsfirma betreft. Wel vallen contante tegoeden onder het beleggerscompensatiestelsel, waarmee een bedrag van maximaal € 20.000 is gegarandeerd.  Contante tegoeden worden ondergebracht bij een cashfonds waarbij eventuele waardedalingen worden gedekt door DEGIRO.

Voordelen Thumb up prosNadelen Thumb down cons
Toezicht vanuit Nederlandse en Engelse toezichthoudersGeen
Klantvermogen veilig bewaard door aparte juridische entiteit
Toezichthouders
NL vlagAutoriteit Financiële Markten (AFM)
NL vlagDe Nederlandsche Bank (DNB)
UK vlagFinancial Conduct Authority (FCA)
Protectie maatregelen
Gescheiden activa van klant

V

Depositogarantiestelsel

X

Beleggerscompensatiestelsel

V

Gestorte tegoeden ondergebracht in cashfonds?

V

Dekking tegen waardevermindering in dit cashfonds?

V

Table_icon_scoreConclusie

 

Pros

Gebruiksvriendelijk platform dat makkelijk te gebruiken is door starters

Kosten in de vorm van zowel transactietarieven als overige kosten zijn gunstig en competitief

Grote educatie-database en beleggingsacademie via officiële website. Meerdere toetsen binnen het klantenportaal

Toezicht vanuit Nederlandse toezichthouders

Cons

Mogelijkheden fundamentele analyse zijn beperkt, mede door verouderd nieuws van kleinere bedrijven

Geen mogelijkheden voor storting of opname via diverse e-wallets, zoals PayPal, Skrill of Bitcoin

Bij standaard accounts kunnen effecten worden uitgeleend

Review Overview
Platform
Kosten
Opname en storting
Service en educatie
Regulering
SUMMARY

DEGIRO is een broker die zich voornamelijk richt op de startende belegger. We zien dit terug in het simpel te gebruiken platform, beschikbare educatie, en de laagdrempeligheid waarmee belegt kan worden. Er is bij DEGIRO namelijk geen sprake van een minimale storting of minimale aankoop op de meeste producten. Daarnaast zien we dat DEGIRO betreft transactiekosten onder dat van een aantal bekende concurrenten zit. Mede hierdoor is DEGIRO de laatste jaren een populaire broker onder beleggers geworden, waarbij ook ik nog altijd tevreden ben over het beleggen via deze broker.

4.3

Risico disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

De volgende psychedelische aandelen zijn te verhandelen via DEGIRO

MindMed logo whiteNuminus logo whiteCOMPASS logo white big
Mydecineinnovations logo whiteRevivetherapeutics logo white smallHAVNLife logo white
Braxia_White_adjRedlightholland logo

Nieuws en informatie over het investeren in een nieuwe vorm van medicijnen